perfecte babynaam featured

Een Perfecte Babynaam
hoe maak je een goede keus voor

Ongeacht wat velen denken en voelen, heeft het kiezen van de perfecte babynaam voor jouw spruit niet alleen met smaak te maken. Smaak weegt voor velen uiteraard erg zwaar. Maar er komt, naar mijn mening, zoveel meer bij kijken. Daar wil ik het vandaag even over hebben. En ja, ik weet dat het gevoelig ligt, maar ik wil toch mijn zegje gedaan hebben. Lees je door?

 

perfecte babynaam blog cover

Ik ben een naamsnob. Dat woord heb ik natuurlijk zelf bedacht, maar het geeft wel aan hoe ik mij af en toe voel. Ik ben er namelijk één die te vaak zegt: wacht, hoe heet je? Het is absoluut niet lelijk bedoeld, maar het is wel het eerste dat bij mij opkomt als ik weer eens een naam probeer uit te spreken of te schrijven. Dat gezegd te hebben, wil ik vooral benadrukken dat een babynaam voornamelijk voor de ouders “goed moet voelen”. Dat neemt echter niet weg, dat er een aantal zaken zijn die je (eventueel) zou kunnen overwegen wanneer het zo ver is om de perfecte babynaam te kiezen voor je spruit. Ik weet dat deze overwegingen bij ons een deel van het proces waren en hopelijk kan ik jou daar ook mee helpen.

OVERWEGING 1: EEN NAAM MET EEN BETEKENIS

Hier ben ik persoonlijk superfan van. Al onze kinderen hebben een naam met een heuse betekenis. Het is absoluut geen vereiste voor een perfecte babynaam, maar een naam met een betekenis maakt het toch wel extra speciaal. Een naam hoeft natuurlijk niet alleen in het Nederlands iets te betekenen. Voor inspiratie zou je ook naar andere talen kunnen kijken. Spaanse, Italiaanse en Franse woorden klinken hier in Nederland vaak leuk en betekenen dan uiteraard nog eens wat. Waar ik dan wel weer rekening mee probeer te houden is,  de toekomst van mijn kind. Misschien gaat hij of zij wel in Spanje wonen. Heeft haar naam dan wel een leuke betekenis?

Ik zag laatst bijvoorbeeld de naam Murciélago voorbij komen. Ja, leuk zo een vernoeming naar een Ferrari, maar in het Spaans betekent Murciélago vleermuis… Tja, meer kan ik daar als echte naamsnob niet over zeggen.
Zo kom ik dan ook direct op overweging nummer 2.

OVERWEGING 2: VERNOEMING

Je kersverse dochter de naam van je oma geven? Of je stoere bink vernoemen naar de opa van je vader omdat het traditie is? Misschien is dat voor jullie de perfecte babynaam, het mag, en het kan allemaal, het is immers jullie kindje. Maar, je baby’tje moet ook anno 2018 met die naam door het leven. Sommige namen zijn tijdloos, begrijp me niet verkeerd. Maar een ventje van amper 55 cm die Klaas heet… Het is iets om over na te denken.
Wat ik in zo een geval zelf doe (ja al mijn kinderen zijn ook vernoemd naar…) is de naam moderniseren of aanpassen.

Mijn zusje zou (als het alleen aan mijn vader had gelegen) Maria Theresa heten. Ik verzin het niet.
Mijn tante greep in en zei: dat kun je niet maken! Dit was in ’89. Uiteindelijk is het Marie-Therèse geworden. In de kern dezelfde naam, maar moderner.
Een ander voorbeeld: Mijn moeder heette Mavis Imelda. Naar mijn mening is Mavis geen mooie naam, maar ze werd wel vaak Mae (Méé) genoemd. Wat wij toen hebben gedaan met de derde naam van ons dochter, is een samenstelling maken van mijn moeders namen. Imelda-Mae dus. Dat brengt mij tevens op de volgende overweging.

OVERWEGING 3: SAMENSTELLING

Ondanks het feit dat ook mijn dochter wel een samengestelde derde naam heeft, gaan mijn tenen vaak krullen van samensmeltingen die ik voorbij zie en hoor komen.  En ik moet blijven herhalen, het is een kwestie van smaak en het is jullie kindje. Ik ben maar een naamsnob met een onderbouwde mening.
Denk goed na voordat je je kind “belast” met een samengestelde naam. Je kind moet hiermee leven! Dat gezegd te hebben;
De naam van je partner samen laten smelten met jouw naam is zeer zeker uniek, maar levert niet altijd resultaten op waar je echt om staat te popelen.
Voor de grap hebben mijn man en ik ook onze namen samengesmolten (we wisten al dat dat het niet zou worden hoor, maar het was een leuke oefening om te zien hoe erg wij van elkaar verschillen). Uit Dionne en Eisen kwamen uiteindelijk: Dineisha, Deison, Dioneis, Eisidia, Eisdion…. Ik denk dat je me wel begrijpt. En dan hebben wij nog redelijk korte en simpele namen. De uitkomst van deze optelsom was alleen alles behalve simpel.

Dit gezegd te hebben, kan ik me niet voorstellen dat je het niet erg zou vinden dat de naam van je kind ALTIJD verkeerd wordt begrepen, uitgesproken of gespeld.
Maar hoe kun je dan wel een “goede” samenstelling maken?
Tip: Gebruik bijvoorbeeld een koppelteken om twee namen samen te voegen. Spreek de naam ook eens een aantal keer uit. Hoe vloeit deze? Hoeveel lettergrepen heb je? Hoe moeilijk is het geworden?

OVERWEGING 4: EEN KLASSIEKE NAAM  OF NAAM MET EEN TYPISCHE HERKOMST

Wil je geen (moderne) naam met een betekenis of een samengestelde naam? Het kan eigenlijk nooit misgaan als je keus valt op een al bestaande naam, dat ook in de klassieke/originele vorm geschreven wordt. Denk aan Elizabeth, Olivia of John. Maar ook bij namen met een typische herkomst zit je altijd wel goed. Oer-Hollandse namen bijvoorbeeld: Noortje, Fiene of Basje. Waar ik dan wel rekening mee zou houden, is dat je kindje ook ooit volwassen moet worden. Verklein namen staan naar mijn mening dan zo raar. Daarnaast is de uitspraak in het Engels soms te grappig. Ook voor namen met een buitenlandse herkomst is de uitspraak hier in Nederland wat moeilijk, maar tja, het is in land van herkomst wel een “echte” naam. Dus, iets om te overwegen tijdens je zoektocht naar de perfecte babynaam.

OVERWEGING 5: SPELLING

Wil je een klassieke naam of naam met een typische herkomst wat hipper maken? Je kunt overwegen om de spelling enigszins aan te passen. Wederom, smaak bepaalt heel veel. Maar, bedenk wel, je lieve baby moet ooit zijn of haar naam kunnen schrijven. Haar juf moet zonder moeite de naam kunnen lezen en uitspreken. Wat voor jullie een perfecte babynaam is, kan voor een ander een hel zijn om überhaupt te begrijpen.

En omdat ik deze post niet heb geschreven om lelijk te doen, hier nog een aantal basisregels over de meest (foutief) gebruikte leestekens en het juiste gebruik ervan.

Apostrof (‘)

De apostrof wordt in de meeste talen gebruikt wanneer een letter weg wordt gelaten. Ik ga je een heel simpel voorbeeld geven. De naam van ons zoontje (Denzo) had een apostrof moeten bevatten. We wilden een Italiaanse naam voor hem, omdat ons dochtertje ook een Italiaanse naam heeft. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Enzo, dat heerser van het huishouden betekent. Het was voor ons alleen te gemakkelijk en ons zoontje zou natuurlijk niet “de heerser” zijn. We gingen toen sparren en kwamen uit op zoon van Enzo/afkomstig van Enzo: Da Enzo.
We konden hem moeilijk als Da Enzo door het leven laten gaan, dus mijn man en ik bedachten toen dat we een apostrof konden toepassen; een letter weglaten dus. D’Enzo.

Noot: Het zat me uiteindelijk niet lekker hoor. Ik ben wat dit soort dingen betreft erg simpel ingesteld. Het is dus Denzo geworden.

Umlaut of Trema (puntjes op de klinker)

De umlaut en de trema lijken heel erg op elkaar, maar zijn in feite hele andere leestekens. De umlaut wordt gebruikt wanneer in een woord sommige klinkers onder bepaalde voorwaarden van uitspraak veranderen. Het gaat om de volgende klank veranderingen:  een a- wordt een e-, een o- wordt een eu- en een oe- wordt een u-klank. De bijbehorende letters zijn dan; ä, ö en ü. Een voorbeeld is Björn, waarvan de uitspraak Bjurn is, in plaats van Bjorn. bron

Het trema daarentegen wordt gebruikt in een niet-samengesteld woord(deel) om te voorkomen dat twee opeenvolgende klinkerletters als één klank gelezen worden. Het gaat hier om de volgende veertien lettercombinaties: aa, ai, au, ee, ei, eu, ie, oe, oi, oo, ou, ui, uu en ook ae. Een voorbeeld is Loïs . Je spreekt het als loowis uit, in plaats van lois. bron

Dus, voordat je die twee leuke stippen toepast in de naam van je kind, bedenk eerst; heeft het zin? Is er echt een reden voor?

Accent circonflexe (dakje)

Een wat? Je hebt hem vast voorbij zien komen, dat dakje boven op een klinker of medeklinker. Volgens de huidige Nederlandse spelling komt een accent circonflexe bijna uitsluitend voor bij Nederlandse woorden van Franse herkomst, bijvoorbeeld bij crêpe of maîtresse. bron
Omdat ik er niet uitkwam, spoor ik je aan om zelf uit te zoeken wanneer dit leesteken gebruikt wordt. Ik zie namelijk niet in wanneer het zonder gegronde reden toegepast zou moeten worden in de naam van je kind.

Nu we het hebben gehad over de leestekens en hoe/wanneer deze toegepast worden, is het misschien ook goed om te overwegen om deze niet samen in één naam toe te passen, of beter nog, helemaal weg te laten.

KOM JE ER NIET MEER UIT? EEN NAAM UIT EEN BOEK

Misschien zie je door mijn verhaal de bomen door het bos niet meer. Dan is de perfecte babynaam voor je spruitje misschien wel te vinden in één van je (favoriete) boeken.
In een heel ver verleden, toen ik nog niet eens aan kinderen dacht, heb ik een bestand gemaakt met allemaal namen die mij wel aanspraken. Één voor één kwamen die namen uit boeken. Daarnaast kun je ook altijd kijken in de Bijbel, Koran of Thora. In sommige religie is het zelfs gebruikelijk dat je kind een naam uit zo een religieus boekwerk krijgt. Sara, Joshua, Levi, Eva, enz.

ALS LAATST NOG DRIE  TIPS VOOR EEN PERFECTE BABYNAAM

TIP 1: Initialen

Mijn man en ik hebben voor beide kinderen drie namen gekozen. Ook de derde zal er drie krijgen. Dit is bij ons écht een kwestie van smaak, niet meer, niet minder. Waar je in zo een geval dan wel extra aandacht aan moet schenken, zijn de initialen.
Ben je ook zo een fan van meerdere namen, om welk reden dan ook? Test de Initialen even. Je kunt je kindje natuurlijk Leonardo Ulrich Levi Achternaam noemen omdat je dat heel mooi vindt, maar dat staat zo lullig op de post…
Daarnaast is het misschien handig om niet al je kinderen dezelfde Initialen te geven. Het leven is vaak al ingewikkeld genoeg, laat anderen niet teveel voor je denken. Verwarring met bijvoorbeeld medische gegevens van je kind is geen pretje.

TIP 2: Populariteit

Heb je wel eens voor de grap gekeken naar de populariteit van bepaalde namen in een bepaald jaar? Ik wel.
Mama’s, over smaak valt niet te twisten. Maar, zou het niet jammer zijn als je kindje dezelfde naam heeft als nog 3 andere kindjes in zijn of haar klas? Het is iets om te overwegen.

TIP 3: Past Het?

Als je net als wij meerdere kinderen hebt, is het misschien handig om de namen van al je kinderen achter elkaar op te noemen. Ik doe het wel eens met een “boze stem” om te kijken hoe het samen klinkt als ik ze allemaal een standje moet geven. I know, crazy. Maar waar het om gaat is, niets is zo storend als namen die niet bij elkaar, of met de achternaam passen. Spar ook eens met iemand anders dan je partner. Misschien krijg je andere inzichten. Ik heb tijdens mijn zoektocht naar de perfecte babynaam voor ons derde op komst gebruik gemaakt van een naamwijzer. Een grappige tool om te kijken of de namen van de gezinsleden bij elkaar passen. And guess what, They do!

EEN PERFECTE BABYNAAM: WAAROM ZOU JE MIJN OVERWEGINGEN SERIEUS MOETEN NEMEN?

Het is en blijft een gevoelig onderwerp en ik ga het weer herhalen. Over smaak valt niet te twisten. Daarnaast bestaat er natuurlijk geen perfecte babynaam.
Maar mocht jij dat wel zo zien, denk dan bij het kiezen eens aan de toekomst van je baby. Het is niet jouw naam, maar de naam van jullie kindje. Dit kindje moet nog opgroeien in een harde wereld vol vooroordelen en soms ook negativiteit. Dit kindje moet met zo min mogelijk moeite dingen in het leven kunnen bereiken. Het heeft nog een heel toekomst voor zich. Ook al zie jij dit rooskleurig, kan het zo zijn dat het echt niet altijd even gemakkelijk zal gaan.
Wist je dat sommige recruiters je c.v. opzij leggen als ze zien dat de naam een bepaalde herkomst heeft? Of dat kinderen op het schoolplein gepest worden als hun naam teveel lijkt op iets dat “grappig” is?
Maar aan de andere kant, het kan ook zo zijn dat je kind heel veel bereikt en beroemd wordt. Is jouw keus in zo’n geval geschikt?

Wederom, ik oordeel niet en probeer niet lelijk te doen, ik hoop alleen dat ik je tot nadenken heb gezet en dat je een oooh-moment hebt, en denkt: zo heb ik het nooit bekeken. Dan heb ik mijn werk gedaan en kunnen we allemaal verder gaan met het zoeken van een perfecte babynaam voor onze kindjes.
Ben ik iets vergeten? Of wil je gewoon met mij hierover kletsen? Laat een comment achter!

Voor nu, Di Out!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like What you Read? Share!
Please let me Read...
Share via