een schoon huis en kinderen

Een Schoon Huis En Kinderen
hier wordt geleefd is geen reden!

Het lijkt alsof jullie geen kinderen hebben! Mensen die voor het eerst bij ons thuis zijn. Jullie hebben zeker een schoonmaak service hè? De miljoenste keer dat ik die vraag hoor. Want een schoon huis en kinderen, dat gaat toch niet samen?
Nou, ik ga je vandaag uitleggen waarom dat wel samen kan gaan, én waarom je nooit meer terug hoeft te vallen op “hier wordt geleefd”.

een schoon huis en kinderen

We zijn een gezin van vijf. Mijn man en ik werken allebei full-time, ik houd er nog extra activiteiten op na, onze kinderen spelen en leven in ons huis én we hebben geen schoonmaker. Toch is ons huis 98% van de tijd opgeruimd/netjes/geordend, maar vooral schoon.
Hoe?
Ik ga het niet verbloemen en doen alsof het erg gemakkelijk is. Af-en-toe word ik gek van mijn gezin, maar dat ligt voornamelijk aan mij.
Dat in het huis geleefd moet worden is voor mij namelijk geen optie om het eruit te laten zien alsof we iedere dag met de derde wereldoorlog te maken hebben. En ook al zucht mijn man vaak genoeg vanaf de bank: “Di, kom er nou eens bij zitten, ik word gek van jou”, weet ik 100% zeker dat ook hij liever thuis komt naar een strak en geordend huis.

VAN HUIS UIT MEEGEKREGEN

Mijn “leukste” herinnering aan mijn moeder is hoe zij op een dag op haar stoel aan de keukentafel in alle stilte een sigaretje zat te roken. Opeens stond ze op, nam een paar stappen en plukte een voor mij onzichtbaar voorwerp van de grond en gooide die weg. Vervolgens ging ze weer rustig verder met haar sigaretje. Ik was toen 11 of 12, liep net de keuken voorbij en zag dit gebeuren. In mijn bijna puber fase kon ik alleen maar zuchten en rollen met mijn ogen, maar vooral mijn gemaskeerde bewondering is me stiekem bijgebleven. Waarom was zij zo gefocust op een schoon huis? Nu, 26 jaar later doe ik hetzelfde, behalve het sigaretje dan. En ik weet zeker dat ook Carah op een dag met rollende ogen langs zal lopen.

Wat ik hiermee probeer te schetsen is, ik ben zelf opgegroeid in een schoon huis. Niets werd van zijn plek afgehaald zonder deze dan ook terug te zetten. Troep laten slingeren stond gelijk aan een moord begaan (no joke). Wij zijn opgegroeid met orde en rust in huis. En ook al moest ik zeer weinig zelf doen (al is het me wel heel vroeg aangeleerd), is de routine mij bijgebleven en heb ik het onbewust overgenomen.

Ik kan me echter voorstellen dat wij niet allemaal zo opgegroeid zijn en dat we niet allemaal dit voorbeeld gehad hebben. Dat is alleen geen ramp, want met een paar kleine aanpassingen (en wat discipline) zitten jullie straks ook in een net en opgeruimd huis. Ondanks een drukke levensstijl gaan een schoon huis en kinderen namelijk wél samen.

DE VOORDELEN VAN EEN OPGERUIMD EN SCHOON HUIS

Waarom zou je hier extra tijd aan besteden? Ik hoor je denken. De enige reden die ik daarop kan bedenken is; Omdat het meer voordelen heeft dan nadelen:

 1. Je geeft je kinderen al heel vroeg een goed voorbeeld mee,
 2. Je hebt minder kans op ongedierte in huis,
 3. Je hebt minder kans op onverklaarbare ziektes door bijvoorbeeld schimmel,
 4. Er bestaat minder kans op een sneeuwbal effect,
 5. Je gaat steeds minder tijd hoeven investeren in de schoonmaak,
 6. Je raakt minder vaak spullen kwijt,
 7. Het geeft onbewust meer rust als alles op zijn plek staat,
 8. Je hoeft geen smoesjes meer te bedenken (schaamte),
 9. Het is gewoon fijn als je huis schoon en opgeruimd is.

IN VIJF STAPPEN EEN OPGERUIMD EN SCHOON HUIS

Heeft mijn pep-talk je doen besluiten er in 2019 voor te gaan? High Five mama!
Ik weet dat het erg overweldigend kan zijn om te beginnen met “de grote schoonmaak- en opruimbeurt”. Het is ook niet niks. Maar als je er eenmaal aan begint wordt het alleen maar gemakkelijker en gemakkelijker. Je hebt voor nu alleen pen en papier nodig. Ben je er klaar voor?

STAP 1. Analyseer de Situatie

Stel jezelf de volgende vragen: Wat wil je anders zien in huis? Waar zou jij meer aandacht aan willen besteden en waar denk je dat het toch steeds misgaat? Zijn het bijvoorbeeld de kleren die blijven rondslingeren? Al het speelgoed dat overal ligt? Is het de vaat? Of mist het huis een goede reiniging? Sta je er alleen voor? Ben je lui? Noteer de grootste heikel punten in volgorde van erg naar minder erg. (geef die punten desnoods een cijfer)

STAP 2. Maak een Plan van aanpak

Zojuist heb je de situatie geanalyseerd en nu is het tijd om te noteren hoe je de verschillende punten gaat aanpakken (ook weer van erg naar minder erg). Per onderdeel noteer je nu, hoe het getackled kan worden en wat je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld, voor kleding dat rondslingert: een vaste plek en regels over het ophangen/wegzetten van kleding en de eventuele tegenmaatregelen. Voor de vaat kun je afspraken met je partner/kinderen maken.

STAP 3. Haal voordat je Start, Alles in Huis

In de plan van aanpak heb je genoteerd wat aangepakt gaat worden en wat daarvoor nodig is. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je begint. Niets is storender dan eindelijk aan een taak te beginnen en erachter te komen dat je middelen mist. Wil je een speelgoed-hoek creëren? Zorg voor opbergmogelijkheden. Is je wc-pot al een tijd niet meer fris? Zorg ervoor dat je de juiste middelen tegen hardnekkig aanslag in huis hebt. Kun je geen kleding meer hangen omdat je kleerhangers mist? Koop ze eindelijk. Je snapt me wel, toch?

STAP 4. Creëer een Routine

Zo, je hebt een plan en je hebt de middelen. Het is tijd om aan de slag te gaan. Helaas is het huishouden niet iets dat je één keer doet en vervolgens nooit meer gedaan hoeft te worden. Het is zo’n terugkerende verplichting die toewijding en discipline vergt. Maar wat er wel gebeurt op het moment dat je er een vaste routine van hebt gemaakt, is dat het sneeuwbaleffect zal verdwijnen. Je zult merken dat de taken zich niet meer zullen blijven opstapelen, dit omdat je eindelijk alleen nog maar bezig bent met onderhouden.
Bij ons in huis staat er nooit meer dan twee kopjes op het aanrecht (beter gezegd in de wasbak, van mij mag er namelijk geen troep op het aanrecht). Op het moment dat er al iets op het aanrecht/in de wasbak staat, wordt er geheid wat bij geplaatst. Dat blijft zich alleen maar opstapelen totdat het een zooitje is.  Het is psychologisch. Ik voorkom dit met de regel van twee. Na twee voorwerpen, afwassen. Daarnaast, was ik ook af tijdens het koken. (zag je dat, ik heb je al twee extra tips gegeven)

Maar goed, ik had het dus over routine. Denk hierbij aan: Wat moet er dagelijks, wekelijks, maandelijks, enzovoorts gebeuren? Integreer dat in je weekplanning. Weet je het niet? Download hier mijn cleaning checklist.

een schoon huis en kinderen checklist

STAP 5. Houd je aan je Routine

Je bent er nu echt klaar voor. Je hebt een plan, de middelen én een rooster. Het enige dat jou nog rest is discipline. Probeer je op zijn minst één maand lang aan je nieuwe routine te houden. Je zult zien dat het na die eerste maand erin is geslopen. Neem een stap achteruit en geniet van de voordelen die je hebt behaald. En voor je het weet zie je in dat een schoon huis en kinderen toch echt samen gaat.

EEN SCHOON HUIS EN KINDEREN

Wat ik hiervoor heb gezegd klonk super ideaal en je hebt er zin in. Maar wacht, je hebt ook kinderen en een man (die vaak meer rotzooi maakt dan de kids zelf).
Kinderen moeten spelen en leven en plezier hebben in het leven. Dat is een feit.
Kinderen moeten echter ook regels leren en het goede voorbeeld meekrijgen. En dat begint van huis uit. Dit geldt niet alleen voor de schoonmaak, maar alle aspecten van het leven. Regels zijn er nou eenmaal om correcte mensjes te produceren die goed kunnen meegaan in de maatschappij.

We kunnen het hier lang en breed over hebben, maar ik beperk mij vandaag tot de schoonmaak. Hoe kun je ervoor zorgen dat een schoon huis en kinderen wel samen gaat? Wat kun je doen om de gemaakte planning en ontwikkelde routine in stand te houden?

Heeft Het Goede voorbeeld

Jullie zijn al een tijdje een gezin en jullie hadden al een bepaalde routine in huis. Mama is ineens gek geworden en wil het allemaal aanpassen. Iedereen moet hier aan wennen. Als jij maar consequent blijft in je planning dan gaan zij het vanzelf wel overnemen. Slingert er weer eens wat rond? Laat zien hoe het wel moet. Doe het samen.

Betrek Iedereen bij de Schoonmaak

Het huishouden neemt een aantal uur per week in beslag. Dat betekent dat je naast overige verplichtingen, nog minder tijd overhoudt om met je kindjes door te brengen. Ik betrek mijn kinderen bijvoorbeeld bij de schoonmaak. Probeer dat ook eens, laat ze (afhankelijk van hun leeftijd) ook sommige taken op zich nemen. Betrek vooral je partner erbij. Je moet in een gezin hoe dan ook op één lijn zitten om bepaalde doelen te behalen.

Geef ze Vaste Taken

Naast de kinderen betrekken bij de wekelijkse schoonmaak, kun je ze ook klaarstomen voor een opgeruimd leven door ze vaste leeftijd-afhankelijke taken te geven. Carah die maakt bijvoorbeeld dagelijks haar eigen bed op, haalt haar schooltas leeg, ze zorgt er ook voor dat haar kleren iedere avond in de wasmand worden gedeponeerd. Ze dekt de tafel en ruimt deze ook weer af. Denzo is bijna twee en ook hij doet hier aan mee. Hij mag bijvoorbeeld maar met 1 speelgoed tegelijk spelen. Dat houdt in: geen zin meer in de auto, maar liever bouwen? Dan gaat de auto eerst terug naar zijn plek en dan pas gaan we bouwen. Als mama zegt: opruimen, dan weet hij wat ik van hem verwacht.

Maak het Onderdeel van Jullie Routine

Kinderen hebben baat bij vaste routines. Zorg ervoor dat de vaste taken en het betrekken van je kinderen bij de schoonmaak ook onderdeel worden van een vast routine. Denk hierbij aan bijvoorbeeld eerst opruimen, dan pas buitenspelen Wil je op de tablet? Prima, ruim eerst je kamer op. Zorg ervoor dat ze de volgorde kennen en snappen. Het scheelt jou ook steeds uitleg geven.

Beloon ze voor het Harde Werken

Dit is een punt waar ik zelf, eerlijk gezegd, nog twijfels over heb. Er komt namelijk een moment dat een beloningssysteem niet meer nodig hoort te zijn. Kinderen moeten naar mijn mening weten dat het “echte leven” verplichtingen met zich meebrengt die niet (op een tastbare manier) beloond worden. Wij gaan uiteraard ook naar ons werk en worden daarvoor betaald. Maar als je werkgever ineens je salaris stopt, dan ga je ook niet meer werken, neem ik aan. Waarom verwachten wij dat het voor kinderen anders zal zijn?
Wederom, ik heb mijn twijfels over het belonen van kinderen voor het uitvoeren van dagelijkse taken. Een balans hierin heb ik ook nog niet gevonden. De ene dag krijgt Carah een beloning, de andere dag voert ze haar taak uit zonder beloning.
Maar, zie jij geen punt in het belonen van je kinderen voor dagelijkse verplichtingen? Doe dit vooral! Het geeft echt wel extra motivatie.

ALS LAATST

Je bent er bijna klaar voor om te gaan genieten van een ordelijk en opgeruimd huis, dat ondanks het feit dat je het druk hebt en ook kinderen hebt. Het kan zo simpel zijn als jij het zelf maakt. Ik geef je als laatst nog drie tips mee die het leven net dat kleine beetje gemakkelijker maken en de visie van een schoon huis en kinderen net iets tastbaarder maken.

 • Plaats kant-en-klare schoonmaakdoekjes in je wc. Neem voor de grap de pot na elke grote beurt eens af. Tadaaa, minder schrobwerk iedere zaterdagochtend (of wanneer dit dan ook op je rooster staat).
 • Hang een checklist op in de keuken. Noteer hierop wanneer je voor het laatst de koelkast, fornuis/oven en wasmachine grondig hebt gereinigd. Zo vergeet je ook niet meer wanneer het weer eens moet gebeuren.
 • Veeg het huis ‘s avonds voordat je naar bed gaat. Niets is fijner dan ’s ochtends wakker worden en niet door kruimels van de avond ervoor te hoeven lopen om koffie te zetten.

Dat was het weer eens voor mij, maar vergeet vooral niet, jij moet je goed voelen in je huis. Jullie moeten erin leven. Niet deze neurotische, onzichtbare voorwerpen van de grond plukkende vrouw. Ik heb de manier gevonden die voor mij werkt en hopelijk heb je uit mijn verhaal ook iets kunnen halen dat voor jou zal werken. Op naar een schoon huis én kinderen!

Voor nu, Di Out!

 

EDIT: Deze post is in 2018 geschreven, er is eigenlijk voor mij niets veranderd. Ik heb de post alleen opnieuw gepost, omdat ik de vraag nog steeds krijg- 🙂


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Een Schoon Huis En Kinderen
hier wordt geleefd is geen reden!

 1. richy avatar
  richy

  Dit vind ik fijn en kloppend , alle excuses weglaten
  maar het is niet alleen bij kinderen Een huis zonder kinderen kan ook soms een peptalk gebruiken
  in de wintermaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like What you Read? Share!
Please let me Read...
Share via