niet omdat het moet, maar omdat ik het wil
Mom Of All Trades

Ik beschouw mijzelf een Mom of All Trades, een mama-tje van alles. Ik zorg namelijk voor mijn drie kinderen en voor mijn man. Daarnaast behoren het huishouden, en de administratie van het gezin ook tot mijn takenpakket. Veertig uur in de week besteed ik aan het werken voor een “baas” en daarnaast heb ik een ontwerp studio.
Omdat ik graag wilde gaan bloggen, heb ik mezelf geleerd digitaal foto’s te bewerken. Ik zou en moest mijn eigen website bouwen, dus heb ik mezelf WordPress aangeleerd, daarnaast heb ik een “knack” voor het ontwerpen van huisstijlen en kaarten. En zoals je nu ziet, ben ik al begonnen met bloggen. Dus ja, ik heb een skillset waar ik trots op mag zijn.
Maar, hoe dan? En beter nog, waarom?

mom of all trades

IT ALL STARTED…

Mijn (inmiddels overleden) moeder, is in mijn vormende jaren voornamelijk huismoeder geweest. Destijds besefte ik mij niet wat dat precies inhield en wat het van jou als vrouw vergde.
Ik kwam thuis en het eten stond klaar. Mijn bed was opgemaakt en mijn kleren gewassen, gestreken en weggezet.  Daarnaast verzorgde ze de administratie van het huis en van het bedrijf van haar man. En nee, destijds waren er geen computers.
Maar, waar het op neerkomt is , dat je er als kind niet bij stil staat hoeveel energie en tijd daarin gestoken wordt. Het is een full-time baan!

Hoe zwaar het dan ook was, ging mijn moeder in de avonduren ook nog huizen van “rijkelui” schoonmaken en runde ze in het weekend een catering vanuit onze kleine keuken. Dus, ze hield zich bezig met activiteiten waar zij voldoening uit haalde, en misschien zelfs blij van werd. Dat, ondanks het feit dat ze 3 kleine kinderen had.

Onbewust heb ik hier een voorbeeld aan genomen.
Dat zorgen voor je gezin, veel voldoening geeft, neemt niet af van het feit dat ik-zijn ook erg belangrijk is.  Je mag namelijk niet vergeten dat je naast moeder zijn , ook vrouw, partner en carrièrevrouw bent of mag zijn.
En toch heb ik dat wel gedaan…

MAMA ZIJN  OF IK ZIJN

In mijn eerste jaar als mama, kwam alles waar ik ooit voor stond op een backburner te staan. Voor een baby zorgen vergt nou eenmaal veel tijd en geduld. Ik raakte geïsoleerd en begon me slecht te voelen. Mijn vriendinnen zagen me niet meer, ik ging niet uit en de relatie tussen mijn man en ik veranderde. Ik ben namelijk een persoon die zich 100% inzet voor de taak die op dat moment van belang is. En dat was, zorgen voor mijn baby.
Ik begon wat negatief geluid op te vangen vanuit mijn omgeving. “Dionne, gaat het wel goed met je?” “Waarom zien we je niet meer?” “Zorg je wel goed voor jezelf?”
Voor mezelf zorgen? Ik ben mama, ik moet voor de baby zorgen!

Toen, kwam de wake-up call. Misschien een beetje omdat mijn eerste kindje een meisje was. Een dochter, die net als ik voorbeeld zou nemen aan háár mama.
Of, misschien duurt het ook een heel jaar voordat je daadwerkelijk hersteld bent van het baren van een mens. Maar wat de reden ook was, mijn drive kwam ineens terug.  Want, “Wat wil ik haar nou meegeven?”, ging er constant door mij heen. Ik was het zat om van luier naar luier te leven. Overleven in plaats van genieten. En, ik wilde gewoon weer mezelf zijn.

HET BESEF

Maar, mezelf zijn, wat hield dat nou precies in? Was ik de studente die afgestudeerd is als Bouwkundig Ingenieur? Of de Zumba instructrice die volle zalen trok? Was ik misschien het stijlloze meisje die altijd in het zwart gekleed was? Of, was ik stiekem toch alleen de moeder?

Ja, toen kwam het besef… Ik was het allemaal…
Moeder worden heeft mij doen beseffen dat het leven niet alleen om jezelf meer draait. Maar, het is belangrijk om te kunnen zijn wie JIJ als persoon wilt zijn. Je moet de ruimte hebben om gevormd te worden door datgene dat jou interesseert. Mezelf een Mom Of All Trades noemen draagt bij aan dit besef. Ik weiger te geloven dat er een niche bestaat voor vrouwen. Wij zijn nou eenmaal multigetalenteerd.

Ik weiger te geloven dat er een niche bestaat voor vrouwen. We zijn nou eenmaal multi-getalenteerd.

MOM OF ALL TRADES

In de zoektocht naar dé manier om weer mezelf te zijn en nog meer voldoening uit mijn leven te halen, heb ik meerdere bezigheden uitgeprobeerd. Al die bezigheden hebben mijn passie niet volledig kunnen voeden. Ik haalde er niet uit waar ik op had gehoopt.

In alles dat je op professioneel gebied wilt beginnen, wordt je geadviseerd om het bij één markt of branche te houden. Ik kon met zoveel verschillende (ontwerp) interesses niet kiezen. En, omdat ik niet kon kiezen, besloot ik alles te combineren in één blog. Ik heb mijzelf kennis  op verschillende (ontwerp)gebieden aangeleerd. Daarnaast heb ik weet van het opstarten van een “side hustle” gekregen. Waarom zou ik dit alles niet met jullie delen? Waarom zou ik ook de tocht naar dit besef niet met jullie delen?

Ik ben Dionne Kathleen, moeder, ontwerper, carrièrevrouw, side hustler, vrouw van mijn man en stijlloos meisje, gerold in één persoon. Één persoon die probeert al deze verschillende rollen in harmonie met elkaar te laten werken. Kortom, een Mom Of All Trades. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat IK dat wil.

Ben jij ook een Mom Of All Trades? Wat houdt jou zoal bezig in je dagelijkse leven? Laat het me weten in de comments, and let’s talk!

– XOXO Di –

close

24 replies on “
niet omdat het moet, maar omdat ik het wil
Mom Of All Trades

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *