vijf dingen over geld

Vijf dingen die ik had willen weten over geld
toen ik een twintiger was

Ik zit in een seizoen van blut zijn, aan het einde van mijn geld hou ik te veel maand over en het bezorgt me stress en vaak ook schaamte. Want welke veertigjarige moeder moet nou nog nee zeggen tegen zichzelf of tegen haar kids, als het gaat om basic life needs? The thing is, ik kom uit een generatie waarin financial education blijkbaar geen prioriteit is geweest. En geloof me,  that sh*t should be. Kinderen moeten naar mijn mening op een vroege leeftijd al weten hoe ze met geld om zouden moeten gaan. Daarom heb ik lang zitten denken en kwam op vijf dingen die ik als twintiger echt had willen weten over geld.

vijf dingen over geld

GELD IS NIET ALLES

Maar het is f**king handig in het dagelijkse leven. Kun je je voorstellen dat je nog twee weken te gaan hebt en eigenlijk geen geld meer hebt voor boodschappen? Ja, je leest het goed, boodschappen. Die dingen die je nodig hebt om te eten en jezelf en je gezin te verzorgen. Ik wou zeggen dat ik dat nooit mee heb gemaakt. Maar helaas, ik heb in die put gezeten.
Geef je alles uit aan onzin dan, Di? Sorry to say, nee girlfriend. Vaste lasten vreten een groot gedeelte van mijn inkomen op, en dan zijn er nog al die extra’s. En, natuurlijk heb ik lang nagedacht over wat ik kan doen om mijn vaste lasten te verlagen. Maar dat is altijd achteraf gezien. Vooraf ervoor zorgen dat je zo’n dieptepunt niet bereikt is gewoon het beste. En daarom had ik op voorhand deze vijf dingen graag willen weten over geld.

DE VIJF DINGEN DIE IK GRAAG HAD WILLEN WETEN OVER GELDde blutte mama

1. ZET EEN GEDEELTE VAN JE INKOMEN OPZIJ

Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar nee hoor. Ik ben vast niet de enige die de vaste lasten betaalde en de rest uitgaf. Niet denkende dat er een tijd zou kunnen komen waar het wat krapper kon zijn. (Like now).
Ik kan niet in je zak meekijken, ik ga je dan ook niet vervelen met formules en andere scientific resources, wat ik wel weet is, zet IETS opzij. Al is het maar €5. Daarnaast moet ik erbij vertellen, als het kan, zet het op een plek waar je er niet gemakkelijk bij kunt. Want ook dat heb ik meegemaakt. Ik spaarde maandelijks automatisch, maar ik kon het ook maandelijks van mijn spaarrekening afhalen. Water naar de zee dragen toch?

Misschien heb je een zus of ander familielid die überbetrouwbaar is en vast het geld voor je wil bewaren. Iemand die tegen je zegt, nee girlfriend, die nieuwe sneakers heb je echt niet nodig, of zoiets.

2. HEB EEN TWEEDE STROOM VAN INKOMEN

Ook al vind je je baan oh zo leuk en oh zo geweldig, zorg voor een tweede stroom van inkomen. Zie je baan als de vaste lasten dekker. Alles wat extra erbij komt is dan alleen maar meegenomen. Ik heb bijvoorbeeld een side hustle, die ik helaas nog te vaak als een hobby zie. Dit zou voor mij bijvoorbeeld een second stream of income kunnen zijn.

Misschien heb jij ook een gift waar je money mee kunt verdienen. Misschien maak je wel kaarsen van bijenwas afkomstig van de bijen die je op het dak van je flatgebouw houdt. Of misschien bak je wel de lekkerste koekjes van sprinkhanenmeel. Ik noem maar wat en je begrijpt vast wat ik bedoel. Hoe dan ook, bedenk iets waar je nog een tweede stroom van inkomsten mee kunt genereren.

3. OVERWEEG OM JE GELD TE BELEGGEN

Kijk, hier heb ik helemaal geen kaas van gegeten, maar ik ben nu constant aan het googlen over de beste praktijken aangaande beleggen. Niet iedereen zal er even veel geld mee verdienen en niet iedereen die je erbij wil helpen is even eerlijk. Doe je research. Ik zeg dan ook niet dat het een must is. Misschien verdien jij wel veel knaken met alleen maar je spaarrekening. Maar weet dat er ook andere manieren zijn om met je digitaal geld om te gaan.

4. OVERWEEG EEN FINANCIEEL ADVISEUR AAN TE NEMEN

Het is best dubbel dat ik dit zeg, want een financieel adviseur moet ook zijn centjes verdienen en zijn expertise zal hij echt niet met je delen omdat je een hot mom bent. Maar het is handig om hier toch over na te denken. Als je alleen maar een klein beetje net als ik bent, dan wil je je graag verdiepen in van alles en nog wat. Maar, je hoeft echt geen expert in alles te zijn. En dingen zoals financiën laat ik echt liever over aan een expert. Let er wel op dat het een betrouwbaar iemand is. Je bank is vaak al een eerste goede stap.

Vraag ook eens rond in je kring. Mouth to Mouth is vaak beter dan een pretty website met alle toeters en bellen.

5. HOU EEN UITGAVEN DAGBOEK BIJ

Een what now? Een uitgaven dagboek. Het kan een goedkope schrift van de action zijn, of een super Excel bestand met advanced formules en what not. Wat voor jou ook het beste werkt, zorg ervoor dat je consistent bent met het invullen van je dagboek. Er gaat een dag komen dat je een “aha-moment” krijgt en eindelijk inziet waar al je zakgeld naartoe gaat. Met een uitgaven dagboek kun je jezelf nooit meer afvragen waar die ene financiele meevaller naartoe is gegaan. Believe me, ook dat heb ik meegemaakt.

LAST BUT NOT LEAST…

Stop met je geld te zien als een middel van overleving. Klop jezelf niet op de schouders als je een maand door bent gekomen zonder geld van jezelf of een ander te hebben moeten lenen. Dat hoort echt geen streven te zijn. Ga een nieuwe relatie aan met geld, zie het als een middel om een beter toekomst voor jezelf en de komende generaties binnen je gezin te garanderen. Sterker nog, zie het als iets dat zichzelf zou moeten verdienen terwijl jij op een eilandje ergens een mocktail zit te sippen. Dat noem ik nou an awesome goal.

EN NU ECHT ALS LAATST…

Misschien denk je nu, waarom heeft ze hier een blog over geschreven? Deze shizzle weet ik allemaal al. Girl, alleen maar meegenomen. Want ik had deze vijf dingen over geld echt willen weten toen ik een twintiger was. En nu ik genoodzaakt ben om gefocust bezig te zijn met mijn financiën, weet ik dat ik deze vijf tips door ga geven aan Carah (mijn oudste dochter). Sterker nog, ik heb op Pinterest van alles gevonden dat zou kunnen helpen aan de financial education van kleine kinderen.

Zodra ik daar wat meer wegwijs in word, ga ik ze zeker met je delen.

Maar voor nu. Di Out!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like What you Read? Share!
Please let me Read...
Share via